Werkwijze PMC

Het eerste consult

Tijdens het consult zal eerst de juiste diagnose moeten worden gesteld en zal, in nauw overleg de verschillende therapeutische mogelijkheden worden besproken. Hiervoor is minimaal ook een goede röntgenfoto van de heup nodig. Vaak kent de heup al een hele voorgeschiedenis met diverse vormen van conservatieve therapie en zal de beslissing tot het plaatsen van een totale heupprothese snel genomen worden.

De operatie zal ten tijde van dit consult met U worden besproken alsook de mogelijke complicaties die kunnen optreden. U dient een aantal vragenlijsten in te vullen. U krijgt een recept mee met een zeepoplossing en een neuszalf (zie verder bij “Huid”). Beide kunt U halen bij de apotheek.

Vaak is het mogelijk ten tijde van het consult ook de anesthesist te spreken en zal bloed worden afgenomen. De operatie kan onder algehele of onder spinale anesthesie (ruggenprik) plaatsvinden. Bij de laatste kan, als U niets wilt meemaken van de operatie, eventueel nog voor sedatie worden gekozen.

Wat kunt zelf doen in aanloop naar de operatie

Denk positief!
Een optimistische houding heeft een positieve invloed op het slagen van de heupoperatie en de revalidatieperiode daarna.

Voeding
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer en eiwitten helpen uw lichaam te herstellen na een operatie. Denk hierbij aan: rood vlees, lever, bonen, noten en gedroogde vruchten.

Voorkom overgewicht
Afvallen is een van de beste manieren om de resultaten van de operatie te optimaliseren.

Stop met roken
Stoppen met roken vermindert de kans op complicaties tijdens en na uw operatie. De ingroei van een prothese en de wondgenezing worden bevorderd na een heupoperatie indien u niet rookt.

Infecties
Zorg dat alle infecties vóór de operatie genezen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om volgende infecties: tandabcessen, ontstoken tandvlees, blaasinfecties, ontstoken beenzweren en griep. Breng in het geval van een vermoedelijke infectie uw chirurg op de hoogte. Aanwezigheid van een infectie zou kunnen betekenen dat uw operatie naar een later tijdstip verschoven moet worden.

Huid
Het is belangrijk dat uw huid geen defecten vertoont (zoals geïnfecteerde likdoorns, eeltknobbels, insectenbeten, wondjes, krabwonden van dieren), en vrij van infectie is voordat u geopereerd wordt. Dit is vooral belangrijk als u huidproblemen heeft zoals eczeem of psoriasis. Tijdens het bezoek op de polikliniek krijgt U een recept mee voor Hibiscrub (40mg/ml, 500cc) zeepoplossing. Hiermee dient U zich drie dagen voorafgaand aan de operatie twee keer per dag onder de douche mee in te zepen inclusief Uw haar. Ook krijgt U een neuszalf mee (Fusidine Hydrofiele crème 20mg/g) dat U drie dagen voorafgaand aan de operatie drie keer per dag in het neuspeuter gebied dient aan te brengen. Beide middelen hebben tot doel Uw bacterie dragerschap te verminderen en de kans op een wondinfectie zo klein mogelijk te maken.

De opname
U krijgt ruim van tevoren bericht hoe laat U in het Park Medisch Centrum wordt verwacht.

Neem op de ochtend van de operatie weer een douche en gebruik hiervoor weer de desinfecterende zeep. Neem op de dag van opname het volgende mee:

  • Uw legitimatie en verzekeringsbewijs
  • Uw eventuele medicijnen
  • De neuszalf
  • Makkelijke kleding en goede ruime schoenen met goede grip liefst zonder veters
  • Toiletartikelen
  • Krukken
  • Mobiele telefoon

Op de afdeling zal de verpleegkundige U wegwijs maken en zal een kort intakegesprek met U voeren. U mag geen make-up, sieraden, piercings, horloge, bril, lenzen of gebitsprothese dragen tijdens de operatie. Vlak voor de operatie wordt U verzocht nog een keer het toilet te bezoeken en goed uit te plassen.

Op de verkoeverkamer zal met U het juiste been worden afgetekend en krijgt U een infuus. Vlak voor de operatie krijgt U antibiotica en een bloeding stelpend middel (cyclokapron) via dit infuus toegediend. Alvorens de operatie begint zal een laatste vragenlijst met U worden doorgenomen. Hierna kan U eventueel, als dat met U is afgesproken een roesje kunnen krijgen

Na de operatie zult een korte tijd verblijven op de uitslaapkamer. Terug op de afdeling wordt door Uzelf of de verpleging contact opgenomen met Uw contactpersoon. U mag gelijk eten en drinken. Hierbij zijn er geen restricties maar sommige patiënten kunnen zich enige tijd wat misselijk voelen.

Complicaties
De kans op complicaties is bij een totale heupprothese uitermate klein maar nooit helemaal afwezig. Complicaties die kunnen optreden zijn:

  • Langdurige wondlekkage
  • Infectie van het wondgebied of de heup zelf
  • Nabloeding
  • Een barst of breuk van het dijbeen
  • Overrekking van de zenuwen van het been met gevoelsstoornis tot gevolg
  • Trombosebeen/longembolie: om dit te voorkomen krijgt U het antistollingsmiddel Fraxiparine dat U zelf gedurende 4 weken daags onder de buikhuid moet inspuiten. De verpleging zal U uitleggen hoe dit moet.
  • Beenlengteverschil

Registratie LROI (Landelijk Registratie Orthopedische Implantaten)
In Nederland bestaat een registernetwerk voor orthopedische implantaten. Alle orthopeden in Nederland zijn verplicht anoniem gegevens van de prothesen aan te leveren voor permanente kwaliteitscontrole. Op de rapportage site van het LROI kunt u een recent jaaroverzicht bekijken (en/of downloaden als PDF), klik hier.

Ook Uw gegevens zullen worden geregistreerd in dit landelijk register orthopedische implantaten. U zult worden gevraagd om voorafgaand de operatie, na drie maanden en na een jaar een vragenlijst (PROMS, (Patiënt Reported Outcome Measures) in te vullen. U krijgt via de mail of post deze vragenlijst toegestuurd.